26 maart 2011

Categorieën

Aankondigingen, Blogpost

Tags

, ,

Vorige

Volgende

Het bed Splash

Het laatste project waar ik mee bezig ben geweest is het bed Splash, zo genoemd omdat het beeld van opspattend water bij me opkwam tijdens het ontwerpen:

De opdracht was het ontwerpen van een bed dat het gevoel geeft van geborgenheid. Een manier om dat te bereiken is hoogopstaande randen waarbinnen je veilige haven zich bevindt. Hoge randen, maar wel makkelijk te betreden. Een uitdaging want het bed staat in een vrij smalle nis. Voor de rest had ik de vrije hand bij het ontwerpen.

Ik word regelmatig gevraagd hoe zo’n idee zich vormt. En ik merk dat het lastig is uit te leggen. Inspiratie komt in horten en stoten. Soms onder druk, maar vaker in afwezige momenten: onder de douche of in bed (slecht voor de nachtrust). Het idee is vaak erg vaag en het lukt me niet altijd om het gevoel, want dat is het minstens zoveel als beeld, op papier te krijgen. In het geval van dit bed was het er in een keer. De verhoudingen zijn sinds de eerste schets bijna niet veranderd. Voor die schets heb ik een aantal andere paden vruchteloos bewandeld. Soms kom je door stug te blijven schuiven met de stukjes die je al hebt tot een eindresultaat. Soms moet je alles weggooien en helemaal opnieuw beginnen. Dat laatste was hier het geval.

Het uitwerken van de vorm had zijn eigen uitdaging. Ik wilde voorkomen dat het bed een massale bak zou worden. Door de onderrand naar binnen te laten vallen, ontstaat het gevoel dat het bed zweeft. Dat betekende een onconventionele constructie bedenken; een puzzel waar ik even mee bezig ben geweest.

Hieronder wat foto’s van verschillende stadia.

istockphoto_3907033-water-splash IMG_0133 IMG_0140 IMG_0190

Het bed Splash