In de Pastoefabriek

Mijn eerste officiële studio evers dag is begonnen met een “werkbezoek” aan de Pastoefabriek. Ik wist helemaal niet dat het een Utrechts bedrijf is en al sinds jaar en dag in hetzelfde industriële pand zit.

Het bedrijf bestaat al sinds 1913 en in eerste instantie deed men alles zelf. Gezaagde boomstammen werden over het water aangevoerd en gedroogd in stoomdroogcabines die gestookt werden op houtpulver. Vandaar werd het hout bewerkt tot complete meubelen. Tegenwoordig wordt het meeste van MDF gemaakt dat op maat gezaagd en in de grondverf aangeleverd wordt. Werkten er vroeger nog 400 mensen, nu zijn dat er nog enkele tientallen, de meeste in de spuiterij en montage.

Het nieuwe Pastoe is niet echt mijn smaak, maar ze hebben wel een goed bedrijfsmodel tussen Ikea massaproductie en volledig op maat gemaakt. Daarnaast zie je de liefde voor het product en het bedrijf bij de medewerkers en dat is wel eens anders. Ook aardig was dat de rondleiding georganiseerd was door een interieurbedrijf, een mooie actie om je klanten te binden.

Pastoe ingang

Beton relief aangeboden door het personeel in 1959. Het beeldt houtbewerkingsactiviteiten uit. Gemaakt door Jan van Luijn

Delen van het gebouw waar de fabriek zit, zijn al gebouwd in de 17e eeuw, zoals deze droogruimte

Een van de kamers waar de de panelen gespoten worden

Deel van de houtsnipperoven die de houtdroger van warmte voorzag