18 mei 2011

Categorieën

Aankondigingen, Blogpost

Tags

Nog geen tags

Vorige

Volgende

MDF legpuzzel

De afgelopen weken hebben in het teken gestaan van het bouwen van twee MDF kasten. Werken met MDF (plaatmateriaal) verschilt van werken met hout. Ruw hout verwerk ik eerst tot bruikbare planken die ik verlijm en daarna passend zaag voor de benodigde onderdelen. Bij plaatmateriaal ga je uit van platen met standaardmaten.

MDF is een soort legpuzzel die je zelf moet maken. Eerst ontleed ik de tekening van het meubel, bereken de maten van alle losse onderdelen en geef ze een nummer. Dat is een secuur werkje, het eerste deel van het project werk ik vanuit deze losse onderdelen en moet ik erop kunnen vertrouwen dat ze kloppen. De genummerde en afgemeten onderdelen ga ik dan in een zaagschema zetten. Dat betekent dat ik de onderdelen zo efficiënt mogelijk uit standaardplaten ga zagen, met zo weinig mogelijk restmateriaal. Dat kan een uitdaging zijn, want het kan niet te krap bemeten zijn. Omdat je altijd te maken hebt met lelijke randen die nog afgezaagd moeten worden en je verliest sowieso materiaal door te zagen.

Het zagen gaat het best op een formaatzaag. Dat is een grote zaagtafel op krachtstroom. Zelf heb ik zo’n zaag niet, daarvoor maak ik gebruik van een andere werkplaats (waar een weelde aan apparatuur staat). Om de platen handelbaar te maken en te kunnen vervoeren heb ik eerst met de invalzaag de brutomaten uitgezaagd en ben ik daarna met mijn bijzondere vervoersmiddel naar de machinewerkplaats gegaan, blij met het mooie weer.

Deze opdracht is voor mij op onderdelen ook een ontdekkingsreis. De kastjes worden greeploos en krijgen daarom een zogenaamd push to open systeem. Er gaat een wereld voor me open als ik op zoek ga naar het juiste systeem. Behoorlijk wat uitzoekwerk. Wat helpt is een bezoek aan een keuken showroom en daar spieken en proberen. Waar ik ook mee in mijn maag zat was het inboren van de scharnieren. Hoe zorg je dat dat netjes gebeurt? Ieder merk heeft zijn, schrikbarend dure, eigen boormal. Daar begint het netwerk zijn vruchten af te werpen. Peter van Studio DUS, waar ik meeloop, heeft het juiste merk mal. Dat scheelt een heleboel werk.

Na het verbinden van alle puzzelstukjes en het positioneren van alle scharnieren, zijn de kasten nu naar de verfspuiterij. Ik ben benieuwd.

De foto’s van afgelopen periode:

Handig de platenleverancier zit aan de andere kant van het hek

Alles eerst in handzame plakken gezaagd voor vervoer naar de zagerij

Met de bakfiets naar de zagerij

Alle onderdelen voor de kasten keurig op maat

Met de machine worden stevige verbindingen gemaakt

De boormal om gaten voor plankendragers te boren

Het lijmen van in verstek gezaagde hoeken kan met tape. Dat levert voldoende kracht.

Ale deuren zitten erin en zijn afgehangen