26 juli 2011

Categorieën

Aankondigingen, Blogpost

Tags

,

Vorige

Volgende

Keukenblad

Zo het is een tijd stil geweest op de lijn. Ik merk dat het werk aan de opdrachten me aardig heeft opgeslokt in de afgelopen weken. Intensief en geconcentreerd werken. Nu heb ik weer even ruimte, allereerst om wat op de site te plaatsen over het keukenblad waar ik mee bezig ben geweest. Een opdracht waar de uitdaging vooral technisch was. De opdrachtgever was duidelijk: een keukenblad van bamboeplaat dat in de hoeken in verstek aan elkaar gezet is. Zo op het gezicht lijkt dat niet zo moeilijk. Een paar stukken plaatmateriaal afzagen en verlijmen zou je zeggen. Maar zoals meestal in huizen (ook nieuwe), niets is recht. Het keukenblad bestaat daarbij uit twee delen met daartussen een opzichzelfstaand fornuis. Genoeg uitdaging dus.

Een heel belangrijke les die ik al heb geleerd is om niet alleen te meten maar een mal te maken. Alleen op die manier krijg je echt een goed beeld van de afmetingen. Daar ben ik dan ook een dag mee bezig geweest. De mal is mijn referentiekader geweest tijdens het hele traject. In het begin liep het ook heel soepel, bijna te soepel misschien en dan gaat er natuurlijk iets mis: de frees liep uit het bedachte pad en sneed zo een hap uit een rechte zichtzijde. Ellende, want het precies op maat zagen van de onderdelen was een behoorlijk ingewikkelde exercitie, geen zin omdat overnieuw te doen. Nog afgezien van de extra kosten van het materiaal. Gelukkig lukte het met het opnieuw positioneren van de delen zonder al te veel verlies alsnog een strak resultaat te krijgen.

De plaatsing afgelopen zaterdag was spannend. Bij een inbouwopdracht moet je het doen met wat je opgemeten hebt en daarop vertrouwen. Dat is lastig. Soms kijk ik naar het werk en denk: dat kan toch niet zo zijn? En dan moet je toch vasthouden aan wat je op papier hebt. Zo had ik even de indruk dat de wasbak niet goed zat en daar was weinig foutmarge mogelijk omdat de grote bak precies in het kastje eronder paste. Nogmaals de mal erbij die me enigszins geruststelde. Plaatsing is dan het moment van de waarheid en de opluchting was groot toen ik zag dat het precies paste.

Ik ben erg tevreden met het resultaat, maar dit zijn toch niet mijn type opdrachten. Veel geleerd op technisch vlak, dus erg waardevol, maar weinig creatief en enkel uitvoerend. Maar wel uitvoering van een opdracht met een mooi eindresultaat met een goedgekozen combinatie van kleuren en vormen. Mijn enige twijfel zit in de afwerking met olie van een houten keukenblad. Met goed onderhoud is het waarschijnlijk te doen, maar het blijft kwetsbaar.

Studio Evers - keukenblad1 Studio Evers - keukenblad2 Studio Evers - keukenblad3 Studio Evers - keukenblad4 Studio Evers - keukenblad5
Studio Evers - keukenblad6 Studio Evers - keukenblad7 Studio Evers - keukenblad8 Studio Evers - keukenblad9 Studio Evers - keukenblad91